duminică, 4 mai 2014

Vlahii din Cehia

27 ianuarie 2011

Vlahii din Cehia

    Moravská Valaška – În Cehia de astăzi, în sud-estul Moraviei, există o “Regiune autonomă vlahă”. Toţi românii care află sunt profund surprinşi şi la întrebarea ce sunt aceşti vlahi, li se răspunde pe cel mai firesc ton că sunt cehi. Mai precis păstori cehi. Vorbesc ceheşte, sunt catolici iar profesiile predominante, până la cel de al doilea război mondial, care a dat peste cap pe toţi europenii, erau de păstori şi negustori. Pe vremuri pendulau între Imperiul german, Ungaria, Polonia,Transilvania şi Balcani.
    regiunile vlahe

    Încet, încet, dar sigur, fără să-i oblige nimeni, au adoptat limba şi religia poporului majoritar. Au păstrat din vechea lor limbă, româna, doar numele obiectelor specifice păstoritului, modul de a-şi construi casele de lemn, portul popular, atâta cât mai este şi denumirile unor preparate.
    În istoria lor orală se spune, fapt confirmat se pare şi de un cronicar bizantin, Ioannis Skyliţes, că a avut loc în anul 976 un schimb de populaţii. Românii vlahi ce trăiseră pe râul Margos, în Serbia actuală, au fost mutaţi de către Împăratul Vasile al II-lea Bulgaroctonul în Moravia, punând în locul lor sârbi din Lusacia – din estul Germaniei, unde mai trăiesc şi acum unii, atualii sorabi.
    Şi aşa apăru “Vlahia moravă“, unde trăiesc în pace cehi get-beget. Iar la noi, secuii, oameni gospodari şi cu vechime în situl lor, se văzură în două secole maghiari get-beget.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu