duminică, 4 mai 2014

Românii din Bulgaria

3 februarie 2011

Românii din Bulgaria

    Sunt multe de spus despre românii din Bulgaria actuală, ca şi despre cei din Serbia. Multe ar putea să facă şi guvernul nostru, şi cel bulgar şi chiar şi cel sârb. Au alte treburi pentru moment. Se şengănuiesc cu Uniunea Europeană, care culmea, se pare că nu admite o corupţie oficială şi nici măcar una îngăduită. În ceasul al 12-lea, astăzi, un transport de 60 de poliţişti şi vameşi din vama Siret, de la graniţa noastră cu Ucraina, a sosit să dea cu subsemnatul în Bucureşti, pe la DNA. Erau urmăriţi de 6 luni, dar nu puteau fi luaţi la întrebări decât acum, în februarie, aşa cum anunţase Profetul nostru, pre nume Traian.
    Iar guvernului bulgar i s-a pus pata pe un recensământ, tot acum în februarie. Vor să vadă câţi din cei cca 650.000 de români din Bulgaria se vor declara români, aromâni sau vlahi (?). Poate 12, poate 15? Pe internet am găsit, de fapt am fost anunţat de un coleg de suferinţă într-ale filateliei, un apel, pe care vreau să vi-l fac cunoscut şi dumneavoastră. Despre românii sud-dunăreni în general, voi căuta să scriu şi eu câte ceva, dar altădată, unele probleme pe care le am pe moment făcându-mă mai laconic.
    Oricum, nu vreau să ascund faptul că bunicul din partea mamei, pe nume Anghel, mi-a spus că … bunicul său a venit în România, sau în Principatele Unite, sau în Ţara Românească, sau în Valahia, cum s-o fi numit pe vremea aceea, nu ştiu data şi nici nu mai am cum să întreb pe cineva, din sud-vestul Bulgariei, dintr-o comună numită, nici asta nu mai ştiu exact, dar cu un nume clar românesc, Grămada sau Marginea.
    Ia să vedem apelul “Uniunii etnicilor români din Bulgaria”

    “AVE”
    UNIUNEA ETNICILOR ROMÂNI DIN BULGARIA

    Fratii romani,
    Ne aflam in plina desfasurare a recensamintului din luna februarie 2011, un moment crucial pentru noi romanii/vlahii din Bulgaria, fiind o parte din marea familie Europeana.
    Recensaminte s-au facut la noi de-a lungul anilor, primele sunt de pe vremea Imperiului Otoman inca din secolul XV-XVI, unde vedem ca s-a insistat mai mult asupra numarului de populatie si nu in ultimul rand asupra credintei si etnieu. In ceea ce priveste ultimul recensamant, vedem ca nici capitolul etnie si nici cel privind credinta nu sunt obligatorii. Care au fost motivele ca aceste capitole sa fie propuse numai proforma? Nu ne dam seama, dar noi consideram, ca avem obligatia morala fata de strabunicii, bunicii si parintii nostrii, nu numai sa trecem peste aceste capitole, dar sa ne exprimam si identitatea nostra, clara fara indoiala si rusine, si anume de roman/vlah.
    Legislatia din Bulgaria ne da dreptul sa ne autoidentificam, fara ca sa fim pedepsiti sau prigoniti. Datele personale si fisele de recensamant nu pot sa fie publicate sau folosite, doar in scop statistic. Nimeni nu poate sa va influenteze in momentul completarii sau sa va forteze sa declarati date false, dar si declararea unor date false benevol este un act de incercare si manipulare a recensamantului si se pedepseste de lege.
    Frati romani, declarandu-ne altceva decat romani/vlahi vom savarsi o infractiune in primul rand morala si legislativa, pentru ca vom influenta in scop necorect rezultatele finale.
    Declarandu-ne altceva decat romani/vlahi, nu vom face nimic altceva decat sa dovedim ca politica de asimilare din statul nostru a biruit, ducandu-ne pana la disparitie, precum se vede clar din rezultatele statistice bulgaresti din 1900 si pana in prezent.
    Unde avem o crestere progresiva a populatiei din statul nostru si o scadere mare a numarului nostru ca si populatie, care inseamna nimic alta, decat confirmarea clara si fara indoiala, dorinta mai multor guverne, de a ne asimila. Noi nu vrem sa fim altii, noi vrem sa fim asa cum ne-au nascut parintii nostrii, vrem sa fim romani/vlahi.
    Frati concetateni de etnie romana/vlaha este timpul cand noi trebuie sa dovedim, ca suntem cetateni liberi in stat liber declarandu-ne la recensamantul din 2011, asa cum suntem, fara sa incercam sa falsificam rezultatele. De-a lungul timpurilor am dovedit si vom dovedi in continuare loialitatea noastra fata de Republica Bulgaria declarandu-ne cetatenia bulgara si etnia noastra romana/vlaha.
    Doamne ajuta, sa fie intr-un ceas bun!
    Vidin Bulgaria 01.02.2011
    Presedinte “AVE” Dr. I.F. Gheorghiev

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu