duminică, 4 mai 2014

Milano. Domul – impresie

27 aprilie 2011

Milano. Domul – impresie

    2002 Domul în schele
    Se spune că Domul din Milano a fost construit între 1386 şi 1887. 500 de ani şi abia atunci terminat din ordinul lui Napoleon, care a dorit să se încoroneze şi aici. Marile uşi de bronz au fost realizate abia între 1840 şi 1965, fiecare cu alt subiect şi de către alt sculptor. Totuşi, în 2005, când am fost ultima dată pe acolo, avea încă faţada plină de schele. Acum se pare că faţada este gata. Poate că schelele s-au mutat prin spate pe undeva sau au ieşit şi ele la pensie. Senzaţia pe care mi-a lăsat-o, la început prin poze, pe urmă privind-o dinspre pasajul Victor Emanuel, şi mai pe urmă de sus, a fost a unui edificiu în plină creştere. Turnuri şi turnuleţe îşi fac loc printre pietre şi încep să crească. După un timp se ofilesc, se tocesc şi albinuţele harnice încep să-l reconstruiască. Dau jos pietrele tocite de vânt, ploi şi poate şi de zăpezi şi pun altele, alb-gălbui, parcă acum născute de mama Terra. Interiorul mi s-a părut că nu are nici o legătură cu exteriorul.
    Aici nu e loc de picturi

    O atmosferă întunecată se menţine în ciuda marilor vitralii. Peste tot doar lujere de piatră ce caută să susţină o boltă ce nu există. Sunt doar crengi de piatră, la care se văd îmbinările segmentelor provenite din creşterile anuale.
    sus
    Nici un perete. Oamenii, deconcertaţi de această lipsă capitală, nu au ştiut unde să-şi agaţe marile tablouri cu subiecte religioase cu care erau obişnuiţi într-o biserică. Nu le-au mai atârnat de nimic.Le-au pus perpendicular pe lujerele de piatră, dându-ţi impresia eternului provizorat.
    În spatele domului, aproape de ieşire, discret, un mic lift te duce direct în rai. Deasupra tuturor, pe acoperişul Domului. Calci cu sfială şi cu frică pe dalele de 12-15 centimetri grosime. Par ca o coală de hârtie când te gândeşti la abisul de dedesubt. Pe mijloc un fel de alee imposibilă pe care te apucă ameţeala. Dar mergi pe ea, ca pe o punte suspendată între două puncte convenţionale. Noroc cu zecile de turnuleţe ce cresc la marginile acoperişului, de care se poate sprijini măcar privirea. Fac poze, nu destule, nu ştiu dece. Mă simt umilit. Dar nu-i nimic. Probabil aşa o să arate şi Catedrala Poporului, dar mai spre stilul greco-coreean cu care ne-am obişnuit. Cobor.
    de pe Dom
    tot de acolo

Un comentariu

  1. “Stilul greco-coreean”! Foarte tare!
    Comentariu by Peter — 27 aprilie 2011 @ 18:43 |Modifică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu