14 martie 2011
Moscova 1981
Vasile Blajinul, cel cu opt cepe diferite |
Pahod na Hotel |
- Coton iesti?
Întrebare invariabilă.
- Iesti, iesti coton, ba şi bumbac iesti.
Chiloţi, prosoape, ciorapi, batiste, maieuri cu sau fără mânecă, curate mai mult sau mai puţin, tot ce a scăpat kievenilor, merge la baba de la Moscova. Totul e organizat. Aştepţi în cameră, apar două babe, îţi deschid geamantanele şi îţi triază boarfele. Tot ce nu este coton este asvârlit cu dispreţ înapoi. Cele de bumbac se pun pe sorturi. O rublă, două rubli, trei rubli, cinci rubli, zece rubli, douăzeci de rubli, asta pentru cei care mai aveau blugi. Nu-i mai aveam decât pe cei de pe mine. Baba încearcă fără succes însă, să mi-i scoată şi să-mi aducă alţii, sovietici. Revăd în minte scena din Kiev, cu devocica şi mă umflă râsul. Ajung să fiu dezbrăcat la Moscova de către o babă care-mi vrea blugii ca despăgubire de război? Baba se uită urât la mine, trage o înjurătură, dar aici am avut-o. Bagajul meu de cunoştinţe în domeniu este foarte bogat, nu bogat, doar m-am născut în cartierul Floresca, la şcoala Floreasca am învăţat de toate, iar o bună parte din copilărie mi-am petrecut-o cu colegii din Groapa Floresca. Îi fac un rezumat aşa de vreo două minute, care se termina cu … tvoi maţi. Asta ca să nu iasă din context, să rămână înţepenită acolo. Tace, nu se aştepta, dar nu are ce face. În fond acum toată lumea era mulţumită. Nu-mi trebuiau atâţia ciorapi, maieuri şi chiloţi. Îmi trebuiau denghi. Pentru ceva amintiri, altele decât cele de limbă hotelieră. Mai ales că aici ne-am putut spăla boarfele şi să le punem la uscat pe ţevile special amenajate în baie. Păi da, erau necesare, că dacă vine omul cu Transsiberianul, trebuie să-şi schimbe rufăria fină de cânepă ce stă scoarţă pe el.
Piaţa Roşie şi cu mine |
Pe râu ar trebui să fie nişte muşinskie batonî, niscai vaporaşe să mergi de plăcere pe acolo, la umbra zidurilor roşii ale Kremlinului. Dar nu, nu erau decât nişte barje puturoase. Iar la umbra zidurilor dormeau doar nişte gheroi. Stalin era şi el pe acolo, dar nimeni nu a îndrăznit să ne arate unde.
Kremlinul fiind chiar alături, hai şi noi. Am aşteptat puţin să treacă nişte maşini mari şi negre, cu boşi înlăuntru şi gata, eram în cetate, acolo unde ar trebui să mai fie şi Tezaurul României, cel adus în 1916 şi lăsat în custodia de încredere a ruşilor. Dar tezaurul nu putea nici el să fie vizitat, era închis. Aşa că ne-am plimbat pe străzile şi aleile dintre biserici închise şi clădirea ca o cutie de pantofi a Sovietului Suprem.
Cel mai mare clopot, Clopotul Ţar, cu cea mai mare crăpătură |
Eu şi cu Tunul Ţar - scuzaţi-mi modestia |
Muzeul rus era foarte interesant, plin de ghipsuri pentru şcoală, dar nu pentru mine. În Muzeul Puşkin, se spune din surse că ar fi cazată şi comoara descoperită de către Heinrich Schliemann la Troia şi luată ca amintire de către gheroii eliberatori dintr-un buncăr de sub Grădina zoologică, aparţinând de Muzeul regal din Berlin.
-
Din Moscova am plecat seara, cu un tren ce nu oprea până în Leningrad.
Am vrut să stau treaz, să văd dacă este adevărat că linia face o
cotitură curioasă, pe un drum drept, acolo unde Ţarul, când a trasat cu o
riglă proiectul liniei ferate, a dat cu creionul peste propriul deget.
Dar nu am reuşit să nu adorm.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu